The Ramayana and the Mahabharata । 1st year question and answer

The Ramayana and the Mahabharata

BSC, BCOM, BA 1st year English, Unit 6, All questions and answers.

1. Who wrote first the story of Lord Rama?
Ans.  Maharishi Valmiki first wrote the story of Lord Rama.

2. How many Sanskrit couplets are there in the Ramayana?
Ans.  There are more than 24,000 Sanskrit couplets in the Ramayana.

3. What sort of religion did the Vedic people have?
Ans. The Vedic people had the polytheistic religion.



4. Who was the chief of the Vedic Gods?
Ans.  Indra was the chief of the Vedic Gods.

5. Which deified animals get an honorable mention in the Ramayana?
Ans.  Hanuman, Jamvant, Garuda, Jatayu and Nandi get honourable mention in the Ramayana.

6. By what time did the story of Ram become a national treasure?
Ans.  By the beginning of the Christian era, the story of Ram had become a national treasure of India.

7.  In which neighboring countries is the story of Ram known?
Ans. The story of Ram is known in the neighboring countries of Jawa, Sumatra, Thailand and Cambodia.

8. How do illiterate people try to learn the story of Ram?
Ans. The illiterate people try to learn the story of Ram from the Ramlila.

9. How many verses does the Mahabharata contains?
Ans. Originally the Mahabharata contained 24 thousand verses which was increased to six lakhs verses later on although only 1 lakh exist today.

10. Who is elevated to the rank of supreme being in the Mahabharata?
Ans. Vishnu is elevated to the rank of a supreme being in the Mahabharata.

11. Which new order of deities occupies an important place in the Mahabharata?
Ans. The new order of deities represented the Brahma, Vishnu and Shiva occupied an important place in the Mahabharata.

12. What should human beings accept with equanimity?
Ans. Human beings should accept pleasure and pain with equanimity.

13. Which is the highest virtue according to the Mahabharata?
Ans. According to the Mahabharata, the highest virtue is truth.

14. How did Lord Krishna create this world?
Ans. According to Bhagvat Gita Lord Krishna created the world through his Prakriti.

15. What are the eight divine components of God's nature?
Ans. Earth, Water, Fire, Wind, Ether, Heart, Intellect and egoism are the eight components of God's nature.

16. Is there free will available to man, According to the Bhagvat Gita?
Ans. According to the Bhagvat Gita, Krishna is responsible for all our good or bad Karma's therefore free will is not available.

17. Why are actions necessary?
Ans. According to the Bhagvat Gita action is essential to life because man can not live without action.

18. Name the qualities of which Prakriti is composed?
Ans. Prakriti is made up of the three qualities of Satva, Rajas and Tamas.

19. What according to Pargiter, was the battle of Mahabharata fought?
Ans. Pargiter asserts that the battle of Mahabharata might have been fought sometime in 1100 B.C.

20. Where has the scene of the Bhagvat Gita been laid?
Ans. The scene is laid in Kurukshetra, near Hastinapur.

21. Who was the author of the Mahabharata?
Ans. Vedvyas was the author of the Mahabharata.

22. Where did Ram go to rescue Sita?
Ans. Ram went to Sri Lanka to rescue Sita.

23. Who wrote the Ramcharit Manasa?
Ans. Sri Tulsidas wrote the Ramcharit Manasa.

24. Who was the father of Lord Rama?
Ans. Dashratha, the king of Ayodhya, was the father of Lord Rama.

25. Who abducted Sita?
Ans. Ravana had abducted Sita.